Platby kartou na internetu - riziko nebo výhoda? Máte bezpečnost v malíku?

 Proč mít plnou peněženku bankovek, když nám stačí platební karta? Vždyť to znáte z praxe - výplata vám přijde na bankovní účet, z něj opět bezhotovostně zaplatíte nezbytné položky z rodinného rozpočtu, část peněz si převedete třeba na spořící účet a zbytek použijete na nákupy, jež opět zaplatíte kartou. Je jedno, zda-li kartou platíte u platebního terminálu supermarketu a nebo v e-shopu na internetu. Fyzické peníze se tak pomalu dostávají do pozadí všech platebních transakcí a lidé vlastně jen pracují s čísly na internetu. Samozřejmě, je to rychlé, pohodlné, zvláště, když i každý chytrý mobilní telefon nabízí nejrůznější možnosti finančních aplikací. Online bankovnictví tak máte neustále po ruce a tím i dokonalý přehled o svých financích.

Platby kartou jsou snadné

Většina lidí při nákupu na internetu platí kartou, málokdo si nechá zboží zaslat třeba na dobírku a nebo použije bankovní převod. Jaké to má výhody a proč jsou platby kartou tak oblíbené? Hlavním důvodem je rychlost, ta je v dnešní uspěchané době vždy na prvním místě. Vy zaplatíte, obchodník má okamžitě peníze a může vám zboží odeslat. Bankovní převod, zvláště je-li uskutečněn mezi různými bankami, přeci jen trvá nějaký den, než se platba připíše na účet. Jenomže - všechny výhody jsou na druhé straně vyváženy také jistou mírou rizika. To spočívá zejména v tom, že i v online prostředí vás může kdokoli okrást stejně tak jako někde na ulici. Uvědomte si, že při platbě musíte zadat číslo karty, dobu platnosti a bezpečnostní kód. A to jsou přesně ty informace na které internetoví podvodníci čekají! Proto internetová bezpečnost by měla patřit mezi základní dovednosti každého počítačového uživatele.

Bezpečné platby

Zní to sice neuvěřitelně, ale někteří Češi se na internetu chovají doslova naivně a pak se jen diví, kdo jim vysál jejich bankovní konto. Přitom si s používáním hesel, registrací karet na stránkách e-shopů a kontrolou zabezpečeného připojení hlavu absolutně nelámou. Jak se tedy proti všem podvodným praktikám ochránit? Při zabezpečení je nutno myslet nejen na náš osobní počítač, ale už i mobil, který obsahuje stejná data a dávno už neslouží jen k telefonní komunikaci. Při platbě kartou je třeba dodržovat několik zásad. V prvé řadě je třeba se vždy ujistit, že se nacházíte skutečně na webové stránce, kde chcete být (o tom vás informuje zelená ikonka se zámečkem v adresním řádku), nikdy nepoužívejte nabídku e-shopu v podobě možnosti registrace karty (raději si pokaždé veškeré údaje z karty opište znovu) a při přístupu na jednotlivé webové portály použijte rozličná hesla. Není možno mít heslo stejné k emailu, do online bankovnictví, e-shopu, atd. Většina bank umožňuje okamžitou změnu limitu na kartě prostřednictvím internetového bankovnictví. Když se rozhodnete kartu použít, jednoduše si nastavíte limit do výše platby, tu provedete a poté jej opět snížíte na nulu. V případě úniku informací vám nemá kdo co vzít. Nevýhoda je možná v tom, že tuto službu nemají všechny banky, např. Komerční banka provede změnu limitu až do druhého dne, v takovém případě možná pomůže obrátit se na karetní linku a transakci tak uspíšit. Jestliže vás platba v internetovém obchodě přesměruje na bezpečnou platební bránu s logy MasterCard SecureCode či Verified by Visa, můžete být úplně klidní a platbu odkliknout.

Anonymní platební karty

Při platbách kartou je jejich hlavní výhodou kromě rychlosti také možnost reklamace platby. Tu můžete uplatnit, když vám zboží nedorazí, případně přijde poškozené nebo úplně jiné. Z různých komerčních průzkumů vyplývá, že obraty e-shopů neustále rostou, a proto mají lidé platby kartou v oblibě. Nejčastěji nakupují elektroniku, spotřebiče do domácnosti, oblečení, využívají slevové portály. Další možností, kdy nemusíte při nákupech na internetu používat bankovní kartu je anonymní platební karta. Ta má stejnou funkci jako její bankovní kolegyně, jen není propojena s bankovním účtem a nejsou na ní uvedeny vaše identifikační údaje. Právě proto je všemi experty doporučována k anonymním platebním transakcím na internetu. Použít ji lze nejen u platebního terminálu v obchodě, ale můžete si případně vybrat i hotovost z libovolného bankomatu po celé ČR.  A víte o tom, že v případě nedostatku finančních prostředků vám nebankovní společnost vyplatí na tuto kartu i půjčku? Bylo by velkou chybou takovou nabídku nevyužít. Opravdová online půjčka do 10 minut bez bankovního účtu je přesně to co potřebujete. Kdykoli vám pomůže z nesnází, o půjčku požádáte online, ta je obratem ihned schválena a na mobilní telefon vám přijde SMS zpráva s kódem nezbytným pro výplatu peněz. Půjčka je k dispozici kdykoli po dobu 24 hodin i během víkendu. Jste-li někde na cestách, hotovost vám vyplatí obsluha čerpací stanice. Anonymní platební kartu zakoupíte v každé trafice, takže s touto půjčkou se vám nikdy nestane, že byste zůstali bez peněz. Jejich služeb už využívá řada spokojených zákazníků.

Znáte rizika internetové bezpečnosti?

Práce na internetu vyžaduje důsledné dodržování předem stanovených základních pravidel a je dobré řídit se i obyčejným selským rozumem. Pokud jste například na nějaké stránce poprvé, nejprve než něco uděláte, celou si ji projděte, ověřte si serióznost v různých diskuzích a recenzích a teprve potom použijte nějaká data. Ignorujte nabídky stránek na zapamatování hesla (zvlášť u online bankovnictví heslo vždy ručně vypište) a pro různé služby používejte i různá hesla. To by mělo vždy obsahovat velká a malá písmena, číslice a znaky. Hesla pokud možno nikam neukládejte, snažte si je zapamatovat, dejte si je třeba do nějakých souvislostí, ze kterých je dokážete snadno odvodit. Nepoužívejte jména svých blízkých, data narození, rodná čísla,... Hesla pravidelně také měňte. Domníváte se, že patříte k lidem, kteří znají dokonale veškerá rizika při platbách kartou a víte, jak se v online prostředí správně pohybovat, abyste nepřišli o peníze? Ověřte si své znalosti! Dokážete rozpoznat, kdy je komunikace mezi vámi a stránkou zabezpečena šifrováním a vy můžete s klidem zadat číslo platební karty? Na internetu existuje řada pastí, třeba falešné emaily co se tváří jako oficiální sdělení banky. I na ty si dávejte pozor a pokud se vám něco nezdá, email jednoduše neotvírejte. I v oblasti počítačové gramotnosti je potřeba se neustále vzdělávat a sbírat zkušenosti. Vynalézavost podvodníků je prostě nekonečná!

A jaká je nejlepší rada na závěr? Nakupujte vždy v obchodě, který je certifikovaný v Asociaci pro elektronickou komerci. Certifikované obchody mají na svých stránkách obvykle logo a i to je zárukou bezpečnosti.

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Půjčky

Půjčky partneři

Rychlé nebankovní půjčky bez registru