Platební karty a bezpečnost

Platební karty jsou v dnešní době stále častěji využívané a to hlavně díky praktičnosti, kterou nabízejí. Mimo to také dokáží ušetřit mnoho času a peněz. Při výběru hotovosti není potřeba stát dlouhé fronty v bance, ale jednoduše, během několika málo okamžiků, vybrat z bankomatu. Navíc za nižší poplatek. Stejně tak lze jednoduše provádět platby kartou, při nichž jsou peníze doručeny během několika málo sekund.


Ochrana platebních karet

S platbami kartou se samozřejmě spojuje i ochrana karet před zneužitím. Ochrana může být zajištěna různými způsoby, od podpisu majitele na zadní straně až po zadávání pinu při jednotlivých transakcích. Kartu lze chránit i proti vnějšímu poničení (například poškrábání magnetického proužku) a to pomocí ochranných obalů, které lze zakoupit za pár korun.

 

Platby kartou online

V případě platby kartou přes internet, je nutné uvést číslo karty, její platnost a tří místný kód -CVV2 (Visa) či CVC2 (MasterCard), který je uveden na zadní straně. Při platbě kartou „online“ není nikdy vyžadován pin kód. Pokud ano, jedná se o podvrh.

 

Pin kód

Při vkládání karty do bankomatu je pokaždé potřeba uvést pin kód. Ten si lze určit dle vlastního výběru, ale neměl by mít nějakou zásadní souvislost s majitelem. Stejně tak by se měl skládat z rozlišných čísel, což zvýší počet možných kombinací. Nejdůležitější zásadou při ochraně karty před zneužitím je, že by pin kód neměl být uložen v blízkosti karty.

 

Bezpečný výběr z bankomatu

Pro bezpečný výběr z bankomatu je potřeba dodržet několik důležitých zásad. Tou nejdůležitější je zakrývat čísla při zadávání pinu. Též je dobré vybírat tehdy, když se v blízkém okolí bankomatu nepohybuje příliš lidí, aby nemohl zadání pinu někdo odpozorovat.

Kartu též nikdy netlačte do bankomatu silou a v případě, že v něm uvízne, je dobré kontaktovat telefonicky operátora či nejbližší pobočku banky. Při odcházení je dobré zkontrolovat, zdali v bankomatu nic nezůstalo.

 

Ztráta karty

Může nastat i možnost, že karta bude ztracena. V tom případě je nejlepším řešením kontaktovat banku a kartu nechat zablokovat, aby nemohla být aktivně používána. V případě nálezu je možné blokaci zrušit za určitý poplatek.

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Půjčky

Půjčky partneři

Rychlé nebankovní půjčky bez registru