Co o vás prozradí registr dlužníků

Skoro každý člověk někdy využil možnosti vzít si půjčku. Při každé žádosti o půjčku u bank a většiny nebankovních společností se prověřují finanční poměry žadatele. Součástí tohoto prověřování je kontrola registru dlužníků. Je dobré vědět, jaké údaje zde mlže poskytovatel půjčky najít, případně si zkontrolovat, jaké údaje jsou o vás v registru dlužníků uvedeny. Nechcete – li, abyste byli v registru kontrolováni, můžete si vybrat půjčku bez registrů, ale zde je nutno počítat s podstatně vyšší úrokovou sazbou.

K čemu registr dlužníků slouží

V registru dlužníků jsou shromažďovány informace o platební morálce žadatelů o půjčku a také o jejich závazcích. V rámci žádosti o půjčku klient podepisuje souhlas, že o něm v registrech mohou být ukládány a shromažďovány údaje. Tyto údaje pak slouží k ověření finančních poměrů klienta. V některém z registrů se octne každý, kdo někdy požádal o půjčku. Půjčka nemusí být schválena ani čerpána, přesto záznam po nějakou dobu v registru zůstane.

Základní registry dlužníků

Podle toho, jaký typ půjčky si zvolíte, octnete se v některém z registrů dlužníků. Nejznámější a nejužívanější jsou Bankovní registr klientských informací, Nebankovní registr klientských informací, Centrální registr dlužníků a registr dlužníků Solus. Věřitelé si údaje o klientech mohou vzájemně vyměňovat. Nejčastěji se vyhledávají informace o platební morálce klientů a také důvěryhodnosti klientů. Zjistit je možno i počet a výšipředcházejících závazků.

Zápis v registru může být i pozitivní

Každý, kdo se zajímal o půjčku a vyplnil žádost, je do registru zapsán. Informace mohou být i pozitivní. Pokud jste již měli půjčky a bez problému je splatili, budete pro další poskytovatele důvěryhodnější. Naopak v případě negativního zápisu není možno počítat u většiny poskytovatelů se schválením půjčky. Stačí se opozdit se splátkou nebo neuhradit složenku. Zápis v registru je na delší dobu a jeho zrušení není jednoduché.

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Půjčky

Půjčky partneři

Rychlé nebankovní půjčky bez registru