Jak koupit nemovitost za zajímavou cenu? Navštivte dražební místnost!

Jak koupit nemovitost za zajímavou cenu? Navštivte dražební místnost! Bydlení je u mnoha lidí rozdílné. Někdo v vlastnímu bydlení přišel jako slepý k houslím, jiný se uvázal hypotékou a někteří sní o tom, že jim do klína spadne nemovitost za pro ně více než zajímavou cenu. To se může stát, ovšem do klína jim nespadne rovnou celá nemovitost, nýbrž maximálně pozvánka k dražbě! Právě totiž v dražbě můžete koupit nemovitost za velmi, velmi zajímavou cenu. Proč se nemovitosti draží a co všechno musíte udělat, abyste dosáhli vysněné ceny vaší vysněné nemovitosti vám poradíme v následujícím článku.

Proč se nemovitost draží?

investice do nemovitostíMožná že i vy si vybavujete dražební síně z filmů a televizních seriálů, kdy se jednotliví lidé překřikují a soutěží v tom, kdo za dražící se předmět nabídne větší sumu. A pak "buum!" vše je přiklepnuto zájemci s nejvyšší nabídkou peněz. I vy můžete zažít scénu jako z filmu, když se rozhodnete koupit nemovitost v dražbě. Jak se ale nemovitosti do dražby vůbec dostanou? Je to různé neboť se může jednat o dražbu dobrovolnou nebo nedobrovolnou. V dobrovolné dražbě svou nemovitost draží její vlastník. A vedou ho k tomu různé rozmary. Miluje atmosféru dražebních místností, hodlá pořádně navýšit cenu své nemovitosti, je to pro něj mnohem jednodušší způsob než klasický prodej s realitním makléřem...U nedobrovolné dražby už tolik původní majitel nemovitosti nejásá. Jak už z názvu vyplývá, svou nemovitost draží nedobrovolně. Jednoduše se dostal do situace, kdy není schopen splácet své půjčky a věřiteli připadá způsob dražby jako nejsnadnější způsob jak se dostat k penězům. 

Ať už tak či onak, pro vás, jakožto zájemce o nemovitost v dražbě se toho moc nemění. Pojďme tedy koupit nemovitost v dražbě! 

Před tím, než vám nemovitost bude říkat "pane"...

Jak tedy postupovat při koupi nemovitosti v dražbě? Ze začátku úplně postačí, když si nějakou nemovitost v dražbě vyhlédnete a řeknete si "ano", to bude můj budoucí domov, za který stojí za to bojovat. Dražebník obvykle poskytne pár dní určených k prohlídce dané nemovitosti. A ty vám radíme rozhodně nepropásnout. Jen na místě činu získáte opravdové povědomí o stavu nemovitosti. Nemovitost si řádně prohlédnete a možná, že právě již tam vás dostane! Možná, že právě na oné prohlídce se do nemovitosti zamilujete na první pohled, ale také možná zjistíte, že popis nemovitosti se až tak neshoduje s jejím skutečným stavem a od dražby odstoupíte. Ať tak či tak, prohlídka je klíčová! 

Pokud ale platí první možnost, přijde den,kdy se budete nacházet v dražební místnosti  a budete si připadat zrovna tak, jako váš oblíbený filmový hrdina, který bojoval o svůj dům či obraz za statisíce. Před tím, než však budete přihazovat na ceně, musíte složit dražební jistinu. Tedy část peněz z celkové hodnoty nemovitosti. Ta slouží jako záloha dražiteli. A pokud nemovitost nevydražíte, bude vám dražební jistina obratem vrácena. 

A dražba může začít ...

Pokud jste nepropásli termín dražby i jste již složili dražební jistinu, jistě se již nacházíte v dražební místnosti plni odhodlání nemovitost vydražit. Dražit se začíná na vyvolávací ceně, která je obvykle tvořena 2/3 z ceny odhadní. Pak už jen záleží na tom, abyste dům vydražili co možná nejlevněji. A možná si říkáte, že teď už vás již nic nemůže ohrozit...rizik je však hned několik! Krom lidí, kteří si touží pořídit nemovitost levněji než při klasické koupi, přitahují dražební místnosti i realitní makléře a nejrůznější spekulanty, kteří se záměrně snaží cenu navýšit! 

"Buum!!" a nemovitost je vaše! 

To, že nemovitost bude opravdu vaše se může stát! Co tedy potom? Příklepem se téměř stáváte majitelem nemovitosti. Slůvko "téměř" jsme zde použili záměrně neboť mají ostatní zájemci patnáctidenní lhůtu, kdy se mohou proti příklepu odvolat. Ovšem když toto nenastane, sepíše se Protokol o provedené dražbě, v němž jsou uvedeny všechny potřebné údaje. Protokol o provedené dražbě slouží zároveň jako kupní smlouva. Pak už jen stačí doplatit zbývající částku nemovitosti, tedy částku sníženou o dražební jistinu, kterou jste již složili. 

V okamžiku, kdy peníze "přistanou" na účet dražebníka se stáváte oficiálním majitelem nemovistoti.Dražebník následně zařídí všechno potřebné papírování a potřebnou dokumentaci odešle na katastrální úřad. Tam za vás změní údaje, pepíší všechny náležitosti k domu a vymažou všechna práva k nemovitosti, která dražbou zanikla. 

A co bývalý majitel? 

Možná si myslíte, že od nastěhování se do nové nemovitosti vás už dělí jen výměna zámků, to jste ale na omylu! V praxi se ve velké míře setkáte se situací, kdy se původní majitel nemovitosti nechce vzdát a odmítá se vystěhovat. Potom radíme vše řešit domluvou. Když i potom nebude původní majitel spolupracovat, na pomoc si vezměte právníky, kteří se v těchto vodách pohybují pravidelně. 

Ať už koupi nemovitosti v dražbě zamýšlíte vy nebo vaši známí, můžeme vám ji doporučit. Je to totiž zajímavý způsob jak přijít k nemovitosti za více než zajímavou cenu!

Stránku zatím nikdo nekomentoval.

Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Půjčky

Půjčky partneři

Rychlé nebankovní půjčky bez registru